Przyzwyczajenia z dzieciństwa np. do smażonego jedzenia są bardzo silne. Jedzenie smażone ma wyrazisty i bardzo atrakcyjny smak, to zasługa bardzo „Yangowego” charakteru takiego dania. Niestety smażone jedzenie nie służy nam za bardzo, warto zastępować je np: pieczonymi potrawami. I te placki również można piec w piekarniku, podobnie jak placki ziemniaczane czy frytki.
Składniki:
1 nieduża cukinia
1 cebula
1 ziemniak
1-2 jajka
płaska łyżeczka tahini
mąka razowa orkiszowa
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
suszony tymianek
kurkuma
olej ryżowyW malakserze zetrzyj na grubej tarce cukinię (bez obierania), ziemniaka i cebulę. Dodaj sól i wyciśnij lekko sok, który niestety w tej potrawie się nie przyda:( Dodaj jajka i kilka łyżek mąki razowej orkiszowej. No i oczywiście przyprawy i natkę. Wymieszaj. Dodaj dwie łyżki oleju.
Nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie cienkich placków. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, aż się przypieką od spodu, wtedy trzeba je przerzucić na drugą stronę i piec dalej, aż będą chrupiące na bokach i rumiane.
Można tez usmażyć placki na patelni.
1 nieduża cukinia
1 cebula
1 ziemniak
1-2 jajka
płaska łyżeczka tahini
mąka razowa orkiszowa
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
suszony tymianek
kurkuma
olej ryżowyW malakserze zetrzyj na grubej tarce cukinię (bez obierania), ziemniaka i cebulę. Dodaj sól i wyciśnij lekko sok, który niestety w tej potrawie się nie przyda:( Dodaj jajka i kilka łyżek mąki razowej orkiszowej. No i oczywiście przyprawy i natkę. Wymieszaj. Dodaj dwie łyżki oleju.
Nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie cienkich placków. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, aż się przypieką od spodu, wtedy trzeba je przerzucić na drugą stronę i piec dalej, aż będą chrupiące na bokach i rumiane.
Można tez usmażyć placki na patelni.