Składniki:
Kilka ugotowanych ziemniaków
pół pora (jasna część)
2 cebulki dymki z całą częścią zieloną
świeży i suszony tymianek
kurkuma
sól różowa himalajska
pieprz czarny i czerwony świeżo mielony
olej do smażenia lub klarowane masło
natka pietruszki
To danie należy do banalnie prostych, choć nawet tu ważne są szczegóły, które gwarantują, ze potrawa może być bardzo wysublimowana.
Na patelnię wlewam olej, lekko rozgrzewam, żeby nie zaczął dymić i wrzucam pokrojony w półcentymetrowe plastry por. Smażę ok minuty, mieszając i dodaję pokrojoną w dwu-centymetrowe paski dymkę, dodaję przyprawy, chwilę jeszcze mieszam i dodaję przyprawy. Dodaję kilka łyżek wody, żeby pory się lekko poddusiły, gdy woda wyparuje, dodaję ugotowane ciepłe ziemniaki i wszystko delikatnie mieszam.
Na talerzu posypują natką pietruszki, może być też koperek oraz gomasio.
Do tego dania idealnie pasuje surówka o smaku kwaśnym, żeby przełamać mdłość ziemniaków, np: z kiszonej kapusty lub kiszonego ogórka.