1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 cm świeżego imbiru
2 bardzo dojrzałe pomidory malinowe
2 ogórki gruntowe
kawałek kalafiora
mała garść fasolki szparagowej
kilka całych młodych dymek
uprażone ziarna słonecznika i sezamu
garść nerkowców
olej ryżowy
4-5 łyżek sosu sojowego Shoyu
2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
łyżeczka płaska cukru trzcinowego
szczypta kurkumy
opcjonalnie: krewetki lub dowolne mięso pokrojone w cieniutkie plasterki
Na rozgrzaną dużą patelnię lub wok wlej olej, gdy będzie gorący ale nie dymiący wrzuć cebulę pokrojoną w grube pióra, pokrojoną na 3 części fasolkę, nerkowce i kalafiora rozdrobnionego w małe różyczki. Cały czas mieszając na dużym ogniu wrzuć czosnek i starty na tarce imbir. Dalej mieszaj aż warzywa się zeszklą. Po minucie wlej sos sojowy, rybny lub ostrygowy (lub oba). Dalej mieszaj. Dodaj pokrojone grubo pomidory, szczyptę kurkumy, grubo pokrojone ogórki i cukier. Dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i podlej trochę wodą. Duś pod przykryciem ok. 15 min. Na końcu przed podaniem dodaj pokrojoną w 5 cm kawałki dymkę.
Jeżeli dodajesz mięso, trzeba je lekko obsmażyć na początku, zdjąć z patelni i dodać przed duszeniem.
Można podać z ryżem brązowym basmati lub brązowym okrągłym, bądź z makaronem orkiszowym razowym.
Danie na talerzu posyp uprażonymi świeżo pestkami oraz dowolnie natką pietruszki, koperkiem lub świeżą kolendrą.