Składniki:
- mała garść młodych liści szpinaku
- mała garść roszponki
- trochę rukoli
- 1 czerwona papryka
- kawałek białej rzodkiew
- owoc granatu
SOS:
- 5 łyżek oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- mały kawałek posiekanej chilli opcjonalnie
- zielona kolendra drobno pokrojona
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 1 łyżeczka gomasio
Przygotowuję sos mieszając wszystkie potrzebne składniki w słoiku i po zakręceniu mocno mieszam.
Paprykę polaną olejem i tymiankiem kroję w cienkie paski i albo piekę na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 przez stopni 20 min lub duszę na patelni do pół kruchej miękkości. Zielone rośliny myję, osuszam i rozkładam na talerzu. Rzodkiew obieram i kroję w jak najcieńsze plasterki.
Jeszcze ciepłą paprykę wykładam na talerz z zielonymi liśćmi, dodaję rzodkiew, polewam sosem. Wspaniała!