PIECZONY BAKŁAŻAN Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 średni dojrzały pomidor
  • koperek i natka pietruszki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 10 łyżek
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • dwa ząbki czosnku posiekanego
  • sól i pieprz

Bakłażana przecinam na pół wzdłuż. Miąższ nacinam w kratkę.

Olej mieszam z octem, posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Polewam tym sosem bakłażana wciskając zioła pomiędzy nacięcia. Wkładam dwie części bakłażana w naczynie żaroodporne a następnie do rozgrzanego piekarnika w temp. 170 stopni bez termoobiegu (bo za bardzo wysuszy). Piekę ok 40-60 min. Czas zależy od wielkości i dojrzałości bakłażana. Sprawdzam widelcem, czy jest bardzo miękki i czy jest lekko zarumieniony od góry. DSC00493

Po upieczeniu polewam salsą z jogurtu naturalnego lub tłustej śmietany wymieszanej z drobno pokrojonym pomidorem, koperkiem i natką oraz szczyptą soli.

Na zdjęciu bakłażan podany z sałatką ze świeżego ogórka i salaty lodowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *