SKŁADNIKI:(4-5 porcji)
3/4 kg dyni Hokkaido (lub innej)
2 marchewki
1 cebula
½ cm korzenia świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki (zmielonej)
pół łyżeczki kurkumy
4 łyżki nasion amarantusa
5 łyżek oleju ryżowego
sól morska do smaku
Rozgrzej garnek, wlej olej, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, rozgniecioną w moździerzu kolendrę, kozieradkę, kurkumę, cały czas mieszaj następnie dodaj dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Po chwili wlej ok. 1 l gorącej wody, dopraw solą. Gdy zupa zacznie się gotować dodaj amarantus. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zupę można zblendować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Podawaj z natką pietruszki, podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, odrobiną czarnuszki oraz razowym pieczywem z masłem ziołowym.
Uwaga: Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki!
Smacznego!!!
Zupki z amarantusem to jeszcze nie jadłam, ale przepis wydaje się naprawdę fajny, więc czuję, że niedługo go wypróbuję. ;>