PIECZONA CUKINIA Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia, kilka listków
  • suszony tymianek
  • olej ryżowy
Cukinię kroję wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążam miąższ z pestkami na grubość ok 1 cm. Cukinie władam bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni. na patelni podsmażam lekko cebulę z czosnkiem i przyprawami, po chwili dodaję posiekany miąższ i smażę ok 1 min na niewielkim ogniu, następnie dodaję przecier pomidorowy, nie koncentrat. Solę, jeszcze kilka minut duszę wszystko. Gotowy sos nakładam na cukinię i piekę jeszcze pół godziny.  Można pod koniec pieczenia dodać na wierzch ser kozi lub parmezan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *