BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SOSEM POMIDOROWYM I OWCZYM SEREM

Składniki: na 2 porcje

  • 1 bakłażan
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 10 łyżek
  • tymianekDSC00493
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • dwa ząbki czosnku posiekanego
  • sól i pieprz świeżo mielony

Sos:

  • szklanka przecieru pomidorowego z kawałkami pokrojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii lub zioła prowansalskie
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ser owczy opcjonalnie

Bakłażana przecinam na pół wzdłuż. Miąższ nacinam w kratkę.

Olej mieszam z octem,tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polewam tym sosem bakłażana. Wkładam dwie części bakłażana w naczynie żaroodporne a następnie do rozgrzanego piekarnika w temp. 170 stopni bez termoobiegu (bo za bardzo wysuszy). Piekę ok 40-60 min. Czas zależy od wielkości i dojrzałości bakłażana. Sprawdzam widelcem, czy jest bardzo miękki i czy jest lekko zarumieniony od góry.

Przygotowuję prosty sos pomidorowy:

Na rozgrzaną patelnię wlewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojony czosnek, chwilę mieszam, tak, żeby czosnek się nie zarumienił, ok 20 sekund. Wlewam przecier, dodaję bazylię lub zioła, kurkumę, sól i pieprz. Duszę kilka minut.

Gdy bakłażan jest już upieczony, polewam go sosem i posypuję kawałkami sera. jeszcze raz wkładam do piekarnika, tym razem używając funkcji opiekacza od góry (w skali 1-5 wybieram 3)+ termoobieg. Danie jest gotowe, gdy ser się lekko zarumieni, po ok 15 min.

Na ser pozwalam sobie głównie w porach ciepłych, bo jest bardzo wilgociotwórczy. A co to znaczy? O tym więcej na kursie Podstawy Dietetyki TCM

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *