Składniki:
5 łyżek oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
2 ziemniaki
1 marchewka
1pietruszka
ćwiartka selera
pół pora
kilka łyżek przecieru pomidorowego
szczypta suszonego majeranku
szczypta suszonego tymianku
3 liście laurowe 1 ziarnko ziela angielskiego
szczypta kozieradki mielonej
sól himalajska i pieprz czarny lub inny świeżo mielony
natka pietruszki
Zupa właściwie nie wiadomo jaka, ale jest w niej mnóstwo warzyw. Jest świetna, żeby przemycić warzywa dla dzieci, wtedy zawsze warzywa ścieram na grubej tarce. Jeśli pokroisz warzywa też będzie wspaniała. Wypróbuj ją w obu wersjach, inaczej smakuje:)
Na lekko rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulę, por i czosnek, dodaję przyprawy: majeranek, tymianek i mieszam, po chwili wrzucam resztę pokrojonych lub startych warzyw, chwilę smażę. Zalewam gorącą wodą, dodaję liść laurowy, zmielone w moździerzu ziele angielskie i kozieradkę. Gotuję ok 10 min, dodaję przecier i sól z pieprzem do smaku. Gotuję jeszcze max 10 min.
Zupę posypuję natką lub inną zieleniną, na zdjęciu dodałam roszponkę.
Gomasio jest na moim stole zawsze.