Składniki:
5 łyżek oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 marchewka
1pietruszka
ćwiartka selera
pół pora
kilka łyżek opłukanej czerwonej soczewicy, ok 6
kurkuma
szczypta suszonego tymianku
3 liście laurowe 1 ziarnko ziela angielskiego
szczypta kozieradki mielonej
sól himalajska i pieprz czarny lub inny świeżo mielony
koperek
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną cebulę, por i czosnek, dodaję tymianek i mieszam, po chwili wrzucam resztę pokrojonych lub startych warzyw, chwilę smażę. Zalewam gorącą wodą, dodaję opłukaną soczewicę (czerwonej nie trzeba wcześniej moczyć), liść laurowy, zmielone w moździerzu ziele angielskie i kozieradkę i kurkumę; dodaję sól z pieprzem do smaku. Gotuję ok 30 min.
Zupę posypuję koperkiem.
Zimą można dodać do cebuli trochę startego świeżego imbiru i suszonych, zmielonych nasion kolendry. Zupa będzie wtedy bardziej rozgrzewająca.
A gdzie soczewica ?
Zachęcona tytułem „zupa z czerwonej soczewicy” postanowiłam ją ugotować. Niestety nie wiem co zrobić z soczewicą. W składnikach jest, ale w wykonaniu już jej nie ma. Kiedy ją dać? Co z nią zrobić? A może trzeba ją moczyć? Bardzo proszę o odpowiedź.
Przepraszam, już uzupełniłam 🙂
Zaraz pekne z przejedzenia! Zupa rewelacja. Dawno nie jadlam zupy z soczewicy, a ta jest obledna w smaku. Brzusio uradowany.