Składniki:
- 1 cykoria
- 1 mała cukinia zielona
- garść rukoli
- gomasio
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Sos imbirowo-sezamowy – zobacz przepis
Cykoria ma zdecydowanie dominujący smak gorzki, dlatego działa moczopędnie i poprawia trawienie. Jest wychładzająca. Nie jest bardzo popularnym warzywem, bo nie łatwo z niej przyrządzić smaczne danie. Ja cykorię najczęściej jem na surowo przegryzając np z pastami typu humus lub smażę z karmelizowanym cukrem. Tym razem jednak zrobiłam z niej sałatkę z cukinią.
Cukinię kroję w półplasterki grubości ok 3-4 mm. Wrzucam na lekko rozgrzany olej chwilę mieszając. Na wpół surową cukinię mieszam z grupo pokrojoną (na 1,5 centymetrowej szerokości paski), dodaję rukolę i gomasio. Wszystko polewam sosem. Podaję od razu póki cykoria jest jeszcze chrupiąca a cukinia ciepła.