LEKKA ZUPA WARZYWNA Z POMIDORAMI

 Składniki:

5 łyżek oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
2 ziemniaki
1 marchewka
1pietruszka
ćwiartka selera
pół pora
kilka łyżek przecieru pomidorowego
szczypta suszonego majeranku
szczypta suszonego tymianku
3 liście laurowe  1 ziarnko ziela angielskiego
szczypta kozieradki mielonej
sól himalajska i pieprz czarny lub inny świeżo mielony
natka pietruszki

Zupa właściwie nie wiadomo jaka, ale jest w niej mnóstwo warzyw. Jest świetna, żeby przemycić warzywa dla dzieci, wtedy zawsze warzywa ścieram na grubej tarce. Jeśli pokroisz warzywa też będzie wspaniała. Wypróbuj ją w obu wersjach, inaczej smakuje:)

Na lekko rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulę, por i czosnek, dodaję przyprawy: majeranek, tymianek i mieszam, po chwili wrzucam resztę pokrojonych lub startych warzyw, chwilę smażę. Zalewam gorącą wodą, dodaję liść laurowy, zmielone w moździerzu ziele angielskie i kozieradkę. Gotuję ok 10 min, dodaję przecier i sól z pieprzem do smaku. Gotuję jeszcze max 10 min.
Zupę posypuję natką lub inną zieleniną, na zdjęciu dodałam roszponkę.
Gomasio jest na moim stole zawsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *