ORKISZ Z GRUSZKĄ

Składniki:
ziarno orkiszu
dojrzałe gruszki
cynamon

Orkisz to stara odmiana pszenicy, ta jeszcze nie zmodyfikowana i zdecydowanie zdrowsza niż pszenica, którą, uważam, warto odstawić z diety.Więcej na temat orkiszu możesz przeczytać tutaj.
Całe ziarna orkiszu moczę w wodzie przez 2-3 dni do momentu aż wypuści pierwszy kiełek. Długość moczenia zależy od stopnia wysuszenia zboża i od pory roku. Codziennie zmieniam wodę na świeżą. Kolejno odlewam wodę z moczenia i zalewam świeżą w proporcjach 1 cześć namoczonego orkiszu na 6 części wody. Gotuję pod przykryciem, aż będzie miękki, to może trwać kilka godzin.
Osobno gotuję kompot z bardzo dojrzałych gruszek z odrobiną cynamonu.
Ugotowane zboże zalewam kompotem.
To danie jest świetne na śniadanie w czasie wiosny, oczyszcza wątrobę i uspokaja związane z nią emocje takie jak gniew, agresja, napięcie, irytacja. działa wyciszająco, wspaniale łagodzi objawy menopauzalne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *