BUDYŃ CZEKOLADOWY

Składniki:
2 szklanki mleka ryżowego
ok 1/4 szklanki kaszy kukurydzianej ekologicznej
naturalna esencja waniliowa
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% (tu dałam o aromacie pomarańczowym, może być inna z różnymi dodatkami)
domowej roboty konfitura malinowa lub inna (kwaskowa)
owoce granatu

To najprostszy deser jaki znam z serii ZDROWY DESER 🙂 Zagotowuję mleko, gdy zaczyna się gotować dodaję połamaną czekoladę, esencję waniliową i wsypuję kaszkę od razu mieszając trzepaczką. Gotuję jeszcze ok minuty mieszając, wyłączam gaz i zostawiam jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kasza kukurydziana bardzo pęcznieje, jeśli będzie za gęsta można dolać jeszcze mleka, jeśli za rzadka trzeba po prostu dosypać i jeszcze trochę mieszając podgotować. Ten deser to absolutny hit!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *